În urma activităților proiectului TpD tinerii se mobilizează pentru ca autoritățile locale să finanțeze transparent și adecvat activitatea de tineret

banner site

Actualizare:

Ministerul Tineretului și Sportului a trimis o adresă către toți prefecții prin care le solicită să asigure respectarea Legii Tinerilor, în special în ce privește constituirea și gestionarea adecvată a unui fond destinat activităților de tineret la nivelul autorităților locale. Inițiativa a apărut în urma rezultatelor Diagnozei privind gestionarea fondurilor de tineret la nivel local, elaborată în cadrul proiectului. 

Discuțiile pe tema resurselor de tineret au înaintat pe agenda publică în ultima perioadă în urma unei legi a Bugetului care prevede o alocare cu aproximativ 60% mai mică pentru sectorul de tineret decât anul precedent precum și în urma unor reacții vehemente din partea reprezentanților tinerilor. Pe data de 23 august a avut loc o întâlnire oficială între Consiliul Tineretului din România și Ministerul Tineretului și Sportului, solicitată de reprezentanții tinerilor ca urmare a lipsei de obiective care vizează tinerii în programul de guvernare al Guvernului Cioloș, dar și a tăierilor bugetare care privesc activitățile pentru tineret.

Potrivit Consiliului Tineretului din România, în urma discuțiilor, în cadrul cărora au fost prezentate rezultatele Diagnozei privind utilizarea și alocarea fondurilor publice destinate tinerilor, realizată în cadrul proiectului ”Transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale”, implementat de Centrul pentru Politici Educaționale, Consiliul Tinereului din România și Societatea Academică din România, modificarea Legii Tinerilor ar putea intra în prioritățile legislative ale Guvernului pe 2016, iar propunerile tinerilor vor sta la baza procesului de modificare.

În prima săptămână a noului an, peste 30 de structuri de tineret din România au participat la discuții cu reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului pe tema politicilor de tineret și racordării legislației specifice la nevoile tinerilor. Printre ideile principale dezbătute cu privire la redactarea propunerilor de amendare a Legii Tinerilor se numără și introducerea de sancțiuni pentru autoritățile publice care nu alocă fonduri pentru tineret, precum și îmbunătățirea proceselor de consultare.

În ciuda unor rezultate promițătoare la nivel național și, deși în momentul de față putem vorbi despre autorități locale care au alocat mai multe fonduri activităților de tineret decât cele alocate direct de la bugetul de stat, în cele mai multe județe din țara, autoritățile publice locale se eschivează de la respectarea legii și implicarea tinerilor în procesele decizionale. Rezultatele diagnozei au confirmat îngrijorările cu privire la ineficacitatea gestionării surselor de tineret și au tras un semnal de alarmă cu privire la gradul redus de respectare a legii, cu doar 32% dintre autoritățile locale respondente care au alocat unui fond special destinat acestora și doar două instituții care au constituit un consiliu consultativ pe probleme de tineret în ultimii patru ani (2012-2015).

Conform alin. 1 al articolului nr. 28 din Legea nr. 350/2006 a tinerilor, consiliile judeţene şi Consiliul general al municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret. Potrivit art.10 al aceleași legi, ,, (1) Autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene asigură cadrul instituţional şi condiţiile necesare pentru participarea tinerilor la luarea deciziilor din domeniul tineretului.

Proiectul ”Transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale” a ajuns la finalul sesiunilor de formare și consultare a tinerilor din județele Timiș, Cluj și Iași și a reușit să „agite apele” în rândul tinerilor care vor să schimbe situația actuală. În paralel, 11 monitori ai gestionării fondurilor publice, implicați și instruiți în cadrul proiectului au demarat un dialog cu autoritățile publice locale din Cluj, Iași, Constanța, București, Galați, Sibiu, Suceava, Brașov, Maramureș, Bacău, Timiș, și au atras și atenția altor organizații de tineret asupra faptului că, în cele mai multe cazuri, autoritățile locale tratează cu superficialitate sau dezinteres total prevederile legii.

În prezent, primele acțiuni, reacții și rezultate sunt observabile la nivel local, în urma implicării tinerilor. Cele mai notabile rezultate au fost obținute până în prezent în Constanța, Bacău și Iași, sub coordonarea monitorilor implicați în proiect.

Constanța

COnstantaÎn ultimii ani, atât în bugetul municipiului Constanța cât și bugetul județului Constanța nu a fost constituit un buget pentru sectorul de Tineret. Organizațiile de tineret din Constanța s-au unit pentru a atrage atenția asupra faptului că situația actuală este o încălcare flagrantă a dispozițiilor legale, dar și constituționale (art. 49 din Constituție), dar și pentru a cere în mod imperativ constituirea acestui fond în anul 2016. Mai multe organizații au semnat o petiție adresată autorităților și și-au asumat să desfăsoare toate demersurile necesare, inclusiv cel de a se adresa instanței de constencios administrativ în cazul unui refuz din partea autorităților. Consiliul Tineretului din România,Asociația de Studii Juridice Constanța (ELSA Constanța), Asociația Elevilor din Constanța,Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța,Liga Studenților din Universitatea Ovidius din Constanța, Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical – Filiala Constanța au început anul cu acest angajament și ne așteptăm ca impactul la nivel local să fie unul semnificativ, un pas decisiv în direcția redirecționării resurselor publice pentru tineret prin implicarea tinerilor.

Pentru mai multe detalii puteți lua legătura cu Alexandru Bajdechi, monitor pentru gestionarea fondurilor de tineret la nivelul județului Constanța – alexandru.bajdechi@ctr.ro.

Bacău

BAcauÎn urma unei dezbateri organizate la nivel local, 20 de organizații de tineret din Bacău au depus la Primărie și Consiliul Județean din Bacău o adresa semnată prin care solicită Fondul de tineret. Tinerii atrag atenția autorităților locale asupra faptului că cele două instuții nu au alocat bani pentru constituirea Fondului de tineret, precum prevede Legea tinerilor nr. 350/2006. De asemenea, tinerii solicită aplicarea legii și constituirea unui fond în cadrul bugetelor locale pe 2016, destinat activităților de tineret. În caz contrar, aceștia sunt pregătiți să cheme Consiliul Județean în fata instanței de contencios administrativ.

În urma presiunilor exercitate, unul dintre consilierii locali, domnul Ilie Bîrzu, a dat asigurări cu privire la faptul că va fi alocată o suma pentru fondul de tineret în anul 2016, precum și cu privire la intenția de a înființa un consiliu consultativ de tineret la nivelul municipiului Bacău.

Organizațiile semnatare ale apelului transmis autorităților din Bacău
• Consiliul Tineretului din România;
• Liga Studențească din Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacău;
• Asociația “Onestin” Onești;
• Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă Moinești;
• Asociația Există o Șansă Buhuși;
• Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD);
• Asociația Un Zâmbet Bacău;
• Asociația Iubim Natura Bacău;
• Asociația pentru Dezvoltare Activă Bacău;
• Asociația “Ingenious Drama” Bacău (ID Fest);
• Centrul European pentru Strategii Durabile Bacău;
• Asociația Happy Life Bacău;
• Asociația Divanul AdBlog Bacău;
• Asociația Elevilor din Bacău;
• Grupul de Inițiativă Basarăbeană Bacău;
• Consiliul Județean al Elevilor Bacău;
• Leo Alpha “Young&Smart” Club Bacau;
• Interact Bacău;
• trupa Nobody’s Group Bacău;
• trupa Transparency Bacău.

Pentru mai multe detalii sau pentru a vă implica direct puteți lua legătura cu Cristian Ghingheș, monitor pentru gestionarea fondurilor de tineret la nivelul județului Bacău -cristian.ghinghes@gmail.com.

Iași

iasi

Primăria Iași a dat asigurări încă din anul 2015 că va înființa un fond pentru activități de tineret la nivelul municipiului. Tinerii din Iași intenționeză să se implice într-o campanie de advocacy prin care să negocieze un buget alocat cât mai bine racordat la nevoile tinerilor.

Reprezentații tinerilor au demarat o serie de discuții informale cu reprezentanți ai autorităților locale și vor organiza o serie de discuții oficiale cu aceștia, urmând să transmită și o solicitare asumată de mai multe organizații locale de tineret pentru constituirea acestui fond cu implicarea tinerilor în procesul decizional.

În cazul în care răspunsurile pozitive se vor lăsa așteptate, tinerii sunt pregătiți să demareze o reacție mediatică din partea organizațiilor pe care le reprezint.
În ce privește situația la nivelul primăriei, în urma participării tinerilor la ultima întâlnire din 2015 a Comisiei ONG (structură înființată în baza legii 350/2005, la nivelul Primăriei Municipiului Iași), o serie de angajamente concrete au fost enunțate din partea autorităților. Potrivit lui Mircea Meriacri, monitor responsabil pe județul Iași, un Fond pentru Activități de Tineret va fi cel mai sigur constituit în bugetul pe 2016. De asemenea, cei doi consilieri locali prezenți la discuții, Georgiana Melenciuc și Marius Ostaficiuc, în urma Sesiunii de Consultare și Formare de la Iași, au depus o propunere de HCL în acest sens. Pe de altă parte, suma propusă de Departamentul de Programe pentru respectivul fond este de 75.000 RON cu potențial de dublare în primăvară, la rectificări, în funcție de gradul de absorbție din partea ONGT-urilor. Pe 29 decembrie bugetul local intră în comisii pentru dezbatere, iar spre sfârșitul lunii ianuarie urmează să fie și adoptat. După 4 ianuarie reprezentanții primăriei promit o întâlnire cu ONGT-urile pentru discuții inclusiv despre înființarea Consiliului Consultativ.

Pentru mai multe detalii sau pentru a vă implica direct puteți lua legătura cu Mircea Meriacri, monitor pentru gestionarea fondurilor de tineret la nivelul județului Iași -mircea.meriacri@gmail.com.

Rezultatele implicării tinerilor sunt cel puțin îmbucurătoare și reflectă o creștere a solidarizării tinerilor pentru apărarea drepturilor acestora și pentru asigurarea respectării legii. Impactul acțiunilor acestora va fi cu atât mai vizibil cu cât am intrat într-un nou an, iar la început de an primăriile și consiliile județene dezbat bugetul și elaborează forma finală a acestuia.

Facem un apel către tineri și reprezentanții organizațiilor de tineret să se informeze și să ia măsuri pentru aplicarea legii și alocarea fondurilor de tineret în mod transparent și eficient la nivel local, fie prin petiții, dezbateri, acțiuni directe sau campanii de advocacy. Împreună cu monitorii respnsabili pe cele 11 județe, suntem alături de voi cu sfaturi și instrumente utile. Ne puteți contacta la adresa office@cpedu.ro și pe pagina proiectului www.tineripentrudemocratie.cpedu.ro.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sesizari

  • Vreau să fac o sesizare! alarms

    Ai remarcat o neregulă în gestionarea fondurilor de tineret la nivel local? Vrei sa te implici? Fă o sesizare.

Parteneri

Arhiva

September 2024
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Status

SONDAJ

Sunteți mulțumit/ă de modul de gestionare a fondurilor destinate tinerilor la nivel local?

View Results

Loading ... Loading ...

NEWSLETTER

Abonează-te