În urma apelului lansat de Centrul pentru Politici Educaționale și Consiliul Tineretului din România, au fost selectați cei 11 monitori care vor alcătui echipa de watchdogs în domeniul gestionării fondurilor publice destinate tinerilor în cadrul proiectului „Tineri pentru democrație: transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Persoanele înscrise au fost selectate ca urmare a deciziei unui juriu compus din Adina Ardeleanu (Responsabil proiect CTR), Mihai Dragoș (Expert realizare ghid de bune-practici privind implicarea tinerilor în luarea deciziilor la nivel local) și Andrei Crăciun (Coordonator Rețea Watchdogs) pe baza:
- Experienței în organizații de tineret, în special în obținerea de finanțări și implementarea de proiecte cu finanțări din fonduri publice din roluri de coordonare;
- Experienței în politici publice;
- Acțiunilor anterioare de tip watchdog.
LISTA celor 11 monitori selectați:
- Karina Kopriva (Cluj)
- Mircea Meriacri (Iasi)
- Alexandru Bajdechi (Constanta)
- Alexandra Lepadatu (Bucuresti)
- Maria Butnarasu (Galati)
- Nancy Diana Panta (Sibiu)
- Vlad Alexandru Grosar (Suceava)
- Ciobanu Florin (Brasov)
- Lucaceanu Alin (Maramureș)
- Lorena Smarandache (Timiș)
- Cristian Ghinghes (Bacău)
Felicitări tuturor și ne bucurăm să lucrăm împreună pentru a ne asigura că fondurile destinate tinerilor ajung într-adevăr la aceștia!
Activitatea de monitorizare
Cei 11 monitori au primit o metodologie completă pentru monitorizare și au beneficiat de o sesiune de instruire de o zi. Aceștia au demarat activitatea de monitorizare, pentru o perioadă de 6 luni, a modului în care sunt cheltuite fondurile destinate tinerilor în cele 11 judeţe monitorizate, sub coordonarea echipei proiectului.
Le mulțumim pentru implicare, îi felicităm pentru spiritul civic și, în același timp, îi încurajăm și pe cei care nu au fost selectați să se implice în continuare în domeniul bunei guvernări la nivel local, oferindu-le sprijinul echipei noastre și punându-le la dispoziție resursele dezvoltate în cadrul proiectului.
Noutăți
Tinerii reclamă lipsa fondului de tineret din bugetul Constanței
Organizațiile de tineret din Constanța atrag atenția autorităților locale din municipiul Constanța cu privire la nerespectarea legii tinerilor nr. 350/2006 care impune autorităților locale din municipiile reședință de județ, precum și autorităților locale județene, instituirea unui fond pentru activitățile de tineret.
“Articolul 28
(1) Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.
(2) Fondul destinat activităţilor de tineret prevăzut la alin. (1) se utilizează pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi pentru tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective.”
În ultimii ani, atât în bugetul municipiului Constanța cât și bugetul județului Constanța nu s-a prevăzut niciun credit bugetar pentru categoria Tineret, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a dispozițiilor legale, dar și constituționale (art. 49 din Constituție).
Tinerii constănțeni solicită, de îndată, autorităților locale să se conformeze legii și să prevadă în bugetele locale pentru anul 2016 sume corespunzătoare pentru finanțarea activităților de tineret, conform legii.
În caz contrar, aceștia sunt pregătiți și determinați să ceară concursul instanței de contencios administrativ pentru restabilirea ordinii de drept.
“Din păcate, am observat încă o lege ignorată de autoritățile locale constănțene, iar prin intermediul proiectului Tineri pentru Democrație, implementat de Consiliul Tineretului din România, ne-am propus să rezolvat și această problemă. Speram ca autoritățile să conștientizeze importanța tinerilor în societate și să bugeteze corespunzător domeniul de tineret. În caz contrar, putem lua în calcul și sesizarea instanței.” a declarat Alexandru Bajdechi, monitor al fondurilor de tineret din județul Constanța.
“Nealocarea de fonduri pentru activități de tineret reprezintă un afront adus de autoritățile locale ale municipiului și județului Constanța tuturor tinerilor constănțeni. Activitatea organizațiilor de tineret este strâns legată de existența acestui fond de tineret, derularea activității făcându-se într-un mod dificil în lipsa sprijinului autorițătilor locale. Organizațiile neguvernamentale de tineret din județul Constanța vor depune toate diligențele pentru ca în bugetul pe anul 2016, Consiliul Local Constanța și Consiliul Județean să aloce bani pentru activități de tineret.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.
Organizații semnatare:
❖ Consiliul Tineretului din România
❖ Asociația de Studii Juridice Constanța (ELSA Constanța)
❖ Asociația Elevilor din Constanța
❖ Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța
❖ Liga Studenților din Universitatea Ovidius din Constanța
❖ Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical – Filiala Constanța
Masă rotundă pentru fondul de tineret în Bacău
Chiar dacă Legea tinerilor nr. 350/2006 e clară în acest sens, Consiliul Județean și Consiliul Local Bacău nu pun la dispoziție fonduri dedicate activităților de tineret. Acest lucru trebuie să se schimbe și demarăm demersurile la nivelul Bacăului cu o masă rotundă care va avea loc vineri, 18 decembrie 2015, începând cu ora 17:00, la Pub S2 (ex-Subway “Casă”, str. Războieni). La discuție sunt așteptați reprezentanți ai tuturor ONG-urilor de tineret sau care desfășoară activități cu și pentru tineri la nivel local.
Conform alin. 1 al articolului nr. 28 din Legea nr. 350/2006 a tinerilor, consiliile judeţene şi Consiliul general al municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.
În ultimii 4 ani (2012-2015), potrivit “Diagnozei privind utilizarea și alocarea fondurilor publice destinate tinerilor”, lansată pe 27 octombrie la București în prezența autorităților centrale și locale, în bugetele Consiliului Local Bacău și cele ale Consiliului Județean Bacău nu au fost prevăzute sume având ca destinație activitățile de tineret. Autoritățile și-au motivat decizia prin faptul că ONG-urile de tineret nu au solicitat astfel de fonduri. Haideți să le cerem și să instituim aceste fonduri la nivelul autorităților locale din județul Bacău!
Evenimentul face parte din proiectul “Tineri pentru democrație: transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale” (Tineri pentru Democrație), desfășurat de Centrul pentru Politici Educaționale (CPE) în parteneriat cu Consiliul Tineretului Din Romania (CTR) și Societatea Academica Din Romania (SAR) finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Link-uri utile:
www.tineripentrudemocratie.cpedu.ro
www.fondong.fdsc.ro
Persoană de contact:
Cristian Ghinghes (monitor pentru gestionarea fondurilor de tineret/watchdog CTR la nivelul județului Bacău)
cristian.ghinghes@gmail.com
0743.663.101