Tinerii din România nu sunt încurajați să acceseze fondurile publice destinate lor

articol site

Rezultatele diagnozei privind utilizarea și alocarea fondurilor publice destinate tinerilor, realizată la nivelul tuturor Consiliilor locale ale municipiilor reședință de Județ precum și al Consiliilor Județene, pentru anii 2012-2015, prezintă un tablou descurajator cu privire la nivelul de implicare și încurajare a implicării tinerilor în accesarea și gestionarea acestora. Mai mult, prevederile legii tinerilor, Legea 350/2006, sunt deseori ignorate de autorități sau tratate cu superficialitate.
Diagnoza a fost realizată în cadrul proiectului “Tineri pentru democrație: transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale”. Proiectul este implementat de Centrul pentru Politici Educaționale, în parteneriat cu Societatea Academică din România și Consiliul Tineretului din România, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Evenimentul de lansare a diagnozei va avea loc marți, 27 octombrie, începând cu ora 9:30, la Reprezentanța Comisiei Europene din România –parter, sala Spațiul Public European, strada Vasile Lascăr, nr. 31, sector 2, și va reuni tineri și reprezentanți ai mediului asociativ de tineret, alături de reprezentanți ai autorităților locale și centrale.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate rezultatele și concluziile studiului realizat, precum și o serie de propuneri de îmbunătățire a modului de gestionare a fondurilor publice de tineret.
În realizarea diagnozei, am urmărit o serie de indicatori stabiliți în acord cu principiile de bună guvernanță privind gestiunea fondurilor publice, așa cum reies din documentele și principalele strategii cu privire la tineri la nivel european și național. Pentru elaborarea diagnozei am transmis către cele 41 consilii județene și către consiliile locale aferente celor 41 de municipiilor reședințe de județ din România, precum și către primariile de sector de la nivelul municipiului București, un total de 88 de solicitări, în baza legii 544/2001, pentru colectarea datelor și informațiilor considerate de interes public, în acord cu indicatorii stabiliți.
Prin cercetarea realizată, tragem un semnal de alarmă în ce privește nivelul redus al resurselor puse la dispoziția tinerilor și organizațiilor de tineret, în ciuda faptului că Legea tinerilor, Legea 350/2006, conține prevederi în acest sens, deși într-adevăr lacunare. În aceeași măsură, ne-am propus să scoatem în evidență exemplele de bună practică care pot fi folosite ca punct de pornire pentru generalizarea unor practici care să respecte principiile bunei-guvernanțe.
Pentru mai multe detalii cu privire la rezultate și la viitoare căi de acțiune, vă așteptăm la evenimentul de lansare și vă invităm să descarcați documentul de pe pagina de internet a proiectului – www.tineripentrudemocratie.cpedu.ro, la secțiunea Resurse, începând cu data de 27 octombrie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sesizari

  • Vreau să fac o sesizare! alarms

    Ai remarcat o neregulă în gestionarea fondurilor de tineret la nivel local? Vrei sa te implici? Fă o sesizare.

Parteneri

Arhiva

January 2023
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Status

SONDAJ

Sunteți mulțumit/ă de modul de gestionare a fondurilor destinate tinerilor la nivel local?

View Results

Loading ... Loading ...

NEWSLETTER

Abonează-te