Acțiuni

20 de organizații de tineret din Bacău atrag atenția Consiliului Local și Consiliului Județean cu privire la lipsa alocării financiare în vederea constituirii Fondului de Tineret, prevăzut în Legea tinerilor nr. 350/2006

1937040_10204978210046230_4719455228109210736_n

Legea impune autorităților din municipiile reședință de județ, precum și consiliilor județene, instituirea unui fond pentru activitățile de tineret.

Contrar dispozițiilor legale, dar și constituționale (articolul 49 din Constituția României), în bugetele ultimilor ani ale Consiliului Local și Consiliului Județean Bacău nu au fost prevăzute fonduri destinate sprijinirii activitatilor de tineret, fapt care indirect îi face pe tineri să părăsească județul imediat după terminarea studiilor din cauza lipsei de oportunități de dezvoltare personală și profesională. Pe termen lung, exodul tinerilor duce la o economie locală subdezvoltată.

Articolul 28 din Legea tinerilor:
(1) Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.
(2) Fondul destinat activităţilor de tineret prevăzut la alin. (1) se utilizează pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi pentru tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective.

Prin urmare, tinerii băcăuani solicită autorităților locale să pună în aplicare legea și să prevadă în bugetele locale pentru anul 2016 sumele corespunzătoare pentru finanțarea activităților de tineret, prin instituirea Fondului de Tineret prevazut de Legea 350/2006 a tinerilor. În caz contrar, aceștia sunt pregătiți să cheme Consiliul Județean în fata instanței de contencios administrativ.

„Tinerii din Bacău au mare nevoie de activități în care să fie implicați, însă organizațiile de tineret se confruntă cu o lipsă acută de fonduri pentru implementarea acestora. La recenta masă rotundă la care au participat reprezentatii ONG-urilor din judetul Bacău, am decis să solicităm autorităților publice locale să respecte legea, punand la dispoziție acest Fond de Tineret obligatoriu începând cu anul 2016 și să nu uite că aceștia au fost aleși ca să reprezinte interesele cetățenilor, deci și ale tinerilor din Bacău”Cristian Ghingheș, monitor al Consiliului Tineretului din România pentru gestionarea fondurilor de tineret la nivelul județului Bacău

Organizații semnatare:
– Consiliul Tineretului din România;
– Liga Studențească din Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacău;
– Asociația “Onestin” Onești;
– Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă Moinești;
– Asociația Există o Șansă Buhuși;
– Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD);
– Asociația Un Zâmbet Bacău;
– Asociația Iubim Natura Bacău;
– Asociația pentru Dezvoltare Activă Bacău;
– Asociația “Ingenious Drama” Bacău (ID Fest);
– Centrul European pentru Strategii Durabile Bacău;
– Asociația Happy Life Bacău;
– Asociația Divanul AdBlog Bacău;
– Asociația Elevilor din Bacău;
– Grupul de Inițiativă Basarăbeană Bacău;
– Consiliul Județean al Elevilor Bacău;
– Leo Alpha “Young&Smart” Club Bacau;
– Interact Bacău;
– trupa Nobody’s Group Bacău;
– trupa Transparency Bacău.
Vă mulțumim!

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să luați legătura cu persoana de contact:
Cristian Ghingheș (monitor al Consiliului Tineretului din România pentru gestionarea fondurilor de tineret la nivelul județului Bacău)
cristian.ghinghes@gmail.com | 0743.663.101


Tinerii reclamă lipsa fondului de tineret din bugetul Constanței

Organizațiile de tineret din Constanța atrag atenția autorităților locale din municipiul Constanța cu privire la nerespectarea legii tinerilor nr. 350/2006 care impune autorităților locale din municipiile reședință de județ, precum și autorităților locale județene, instituirea unui fond pentru activitățile de tineret.

Articolul 28

(1) Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.

(2) Fondul destinat activităţilor de tineret prevăzut la alin. (1) se utilizează pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi pentru tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective.

În ultimii ani, atât în bugetul municipiului Constanța cât și bugetul județului Constanța nu s-a prevăzut niciun credit bugetar pentru categoria Tineret, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a dispozițiilor legale, dar și constituționale (art. 49 din Constituție).

Tinerii constănțeni solicită, de îndată, autorităților locale să se conformeze legii și să prevadă în bugetele locale pentru anul 2016 sume corespunzătoare pentru finanțarea activităților de tineret, conform legii.

În caz contrar, aceștia sunt pregătiți și determinați să ceară concursul instanței de contencios administrativ pentru restabilirea ordinii de drept.

“Din păcate, am observat încă o lege ignorată de autoritățile locale constănțene, iar prin intermediul proiectului Tineri pentru Democrație, implementat de Consiliul Tineretului din România, ne-am propus să rezolvat și această problemă. Speram ca autoritățile să conștientizeze importanța tinerilor în societate și să bugeteze corespunzător domeniul de tineret. În caz contrar, putem lua în calcul și sesizarea instanței.” a declarat Alexandru Bajdechi, monitor al fondurilor de tineret din județul Constanța.

“Nealocarea de fonduri pentru activități de tineret reprezintă un afront adus de autoritățile locale ale municipiului și județului Constanța tuturor tinerilor constănțeni. Activitatea organizațiilor de tineret este strâns legată de existența acestui fond de tineret, derularea activității făcându-se într-un mod dificil în lipsa sprijinului autorițătilor locale. Organizațiile neguvernamentale de tineret din județul Constanța vor depune toate diligențele pentru ca în bugetul pe anul 2016, Consiliul Local Constanța și Consiliul Județean să aloce bani pentru activități de tineret.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.

Organizații semnatare:

❖    Consiliul Tineretului din România

❖    Asociația de Studii Juridice Constanța (ELSA Constanța)

❖    Asociația Elevilor din Constanța

❖    Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța

❖    Liga Studenților din Universitatea Ovidius din Constanța

❖    Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical – Filiala Constanța


 

Masă rotundă pentru fondul de tineret în Bacău

Chiar dacă Legea tinerilor nr. 350/2006 e clară în acest sens, Consiliul Județean și Consiliul Local Bacău nu pun la dispoziție fonduri dedicate activităților de tineret. Acest lucru trebuie să se schimbe și demarăm demersurile la nivelul Bacăului cu o masă rotundă care va avea loc vineri, 18 decembrie 2015, începând cu ora 17:00, la Pub S2 (ex-Subway “Casă”, str. Războieni). La discuție sunt așteptați reprezentanți ai tuturor ONG-urilor de tineret sau care desfășoară activități cu și pentru tineri la nivel local.

Conform alin. 1 al articolului nr. 28 din Legea nr. 350/2006 a tinerilor, consiliile judeţene şi Consiliul general al municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.

În ultimii 4 ani (2012-2015), potrivit “Diagnozei privind utilizarea și alocarea fondurilor publice destinate tinerilor”, lansată pe 27 octombrie la București în prezența autorităților centrale și locale, în bugetele Consiliului Local Bacău și cele ale Consiliului Județean Bacău nu au fost prevăzute sume având ca destinație activitățile de tineret. Autoritățile și-au motivat decizia prin faptul că ONG-urile de tineret nu au solicitat astfel de fonduri. Haideți să le cerem și să instituim aceste fonduri la nivelul autorităților locale din județul Bacău!

Evenimentul face parte din proiectul “Tineri pentru democrație: transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale” (Tineri pentru Democrație), desfășurat de Centrul pentru Politici Educaționale (CPE) în parteneriat cu Consiliul Tineretului Din Romania (CTR) și Societatea Academica Din Romania (SAR) finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Link-uri utile:
www.tineripentrudemocratie.cpedu.ro
www.fondong.fdsc.ro

Persoană de contact:
Cristian Ghinghes (monitor pentru gestionarea fondurilor de tineret/watchdog CTR la nivelul județului Bacău)
cristian.ghinghes@gmail.com
0743.663.101

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sesizari

  • Vreau să fac o sesizare! alarms

    Ai remarcat o neregulă în gestionarea fondurilor de tineret la nivel local? Vrei sa te implici? Fă o sesizare.

Parteneri

Arhiva

December 2024
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Status

SONDAJ

Sunteți mulțumit/ă de modul de gestionare a fondurilor destinate tinerilor la nivel local?

View Results

Loading ... Loading ...

NEWSLETTER

Abonează-te